czwartek, 24 czerwca 2010

Tarczyca bajkalska czy ludzka?

Tarczyca jest niewielkim gruczołem wewnątrzwydzielniczym w kształcie motyla, położonym w obrębie szyi ... a może niewysoką, bo wyrastająca na około 40 cm rośliną rodem ze wschodniej Azji.

Zadanie tarczycy polega na produkcji trzech hormonów niezwykle ważnych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu: tyroksyny (T4), trójjodotyroniny (T3) oraz kalcytoniny. Prawidłowa praca tarczycy zależy od jodu. Ponieważ organizm ludzki tego pierwiastka nie potrafi wytworzyć, musi być on mu dostarczany wraz z pożywieniem. Ta właśnie zależność od czynnika zewnętrznego, jakim jest jod, wyróżnia tarczycę od innych gruczołów dokrewnych...

Tarczyca od zamierzchłych czasów stosowana była w medycynie chińskiej jako środek poprawiający pracę wątroby i przeciwalergiczny. Dopiero wiele lat później stwierdzono, iż posiada ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a także iż może tamować mniejsze krwawienia, przyspieszać regenerację tkanek i hamować rozwój grzybów drożdżopodobnych...

Jak to więc jest naprawdę z tą tarczycą?<<<<<<


www.ambasadazdrowia.mycali.biz

www.1-szy.net/ambasadazdrowia

środa, 23 czerwca 2010

Alergia w czasie ciąży.


1. Czy można ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, którego rodzice są alergikami?

Jeżeli jedno z rodziców jest alergikiem, istnieje duże ryzyko wystąpienia choroby u dziecka, gdyż tego typu schorzenia są dziedziczne. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u maluszka, należy podjąć odpowiednie działania już w okresie życia płodowego, gdyż substancje uczulające, które spożywa mama mogą przechodzić przez łożysko i uczulać dziecko.

Alergolodzy i dietetycy zalecają ograniczenie w diecie przyszłej mamy produktów spożywczych, powszechnie uważanych za alergizujące (pamiętając o jednoczesnej suplementacji np. wapnia w przypadku rezygnacji z produktów bogatych w ten pierwiastek):
  • pełne mleko i jego przetwory,
  • jaja,
  • owoce cytrusowe,
  • kakao, czekolada,
  • orzechy,
  • owoce morza.

Oprócz ograniczeń dietetycznych, zaleca się wprowadzenie do diety preparatów probiotycznych, zawierających szczepy Lactobacillus rhamnosus GG. Badania fińskich ośrodków pokazują, że przyjmowanie tego typu preparatów u kobiet ciężarnych i niemowląt w początkowym okresie życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii o 50%. Wskazania obejmują stosowanie probiotyków:
  • w ostatnim miesiącu ciąży u kobiet,
  • przez pierwsze 6 miesięcy u niemowląt.


2. Czy warto stosować dietę eliminacyjną w ciąży, aby zapobiec uczuleniu dziecka?

Zdania na ten temat są podzielone. Według większości badaczy stosowanie diety eliminacyjnej, szczególnie w trzecim trymestrze może być szkodliwe zarówno dla matki jak i dla dziecka. Argumentem przeważającym jest niska skuteczność diety eliminacyjnej (do uczulenia wystarczą śladowe ilości alergenu) i ryzyko wystąpienia niedoborów niektórych składników pokarmowych podczas stosowania diety. Inne stanowisko przyjmują lekarze, według których odpowiednio zbilansowana dieta znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii lub też złagodzenia jej przebiegu.


3. Czy podczas ciąży alergia się nasila?

Jest to problem bardzo indywidualny - u niektórych kobiet alergia może się nasilać w ciąży, u innych reakcje alergiczne mogą być słabsze, lub takie same jak przed ciążą. Zawsze warto zakładać najgorsze i przygotować się na to, że w odmiennym stanie substancje, które wcześniej nas nie uczulały (np. sierść kota, truskawki) teraz stają się przyczyną kichania, kataru, zaczerwienionych oczu, czy duszności.


4. Czy można w jakiś sposób przeciwdziałać nasileniu objawów alergii?

Ryzyko wystąpienia alergii zmniejsza się przy wyeliminowaniu, lub ograniczeniu kontaktu z alergenami. Takie samo postępowanie należy następnie prowadzić u dziecka z alergią. W zależności od przyczyny, powinno się:
  • wyeliminować produkt powodujący alergię z diety,
  • wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, zawierające barwniki i konserwanty (np. słodycze, zupy w proszku, konserwy mięsne),
  • unikać długich spacerów w ciepłe dni w okresie pylenia roślin,
  • pozbyć się przedmiotów, które trudno oczyścić z kurzu - dywanów, narzut, firanek i zasłon, można stosować preparaty zwalczające roztocza kurzu domowego,
  • unikać wełny i tkanin syntetycznych, zastąpić je bawełną,
  • unikać kontaktu z sierścią domowych zwierząt,
  • odkurzać mieszkanie na mokro, by zapobiec roznoszeniu się kurzu, a także często wietrzyć sypialnię i zmieniać pościel (która powinna być prana w wysokich temperaturach, przy pomocy łagodnych środków piorących).
www.ambasadazdrowia.mycali.biz
www.1-szy.net/ambasadazdrowia

wtorek, 22 czerwca 2010

Zamiast sportu - seks!


Seks to jedna z najprzyjemniejszych form aktywności ruchowej. Przeciętny Polak uprawia go 3 razy w tygodniu. Dzięki regularnemu uprawianiu seksu piękniejemy, stajemy się zdrowsi i silniejsi. Podczas jednego stosunku spalamy średnio 400 kalorii.

Kobieta i mężczyzna mogą połączyć przyjemność z pożytecznością. "Zamiast stosowania monotonnej diety odchudzającej można częściej kochać się ze swoją partnerką lub swoim partnerem." Łatwo więc policzyć, jeśli w czasie jednego stosunku spalamy około 400 kalorii to odbywając już dwa stosunki dziennie pozbywamy się aż 800 kalorii.

Chcesz się odchudzić? - uprawiaj seks! Bądź piękna/piękny i zdrowszy.

"Podczas intymnego aktu nasze tętno przyspiesza, tym samym krew szybciej krąży po organizmie. Nie powinno więc dziwić, że nasza skóra nabiera połysku i staje się piękniejsza - dotleniamy ją lepiej i dajemy jej dodatkowe porcje składników odżywczych. Podobnie dzieje się
z nerkami, płucami, wątrobą i mózgiem. Dotleniając narządy uzyskasz ich efektywniejszą pracę."

Kochaj się jak najczęściej, a żyć będziesz dłużej. Hormon długowieczności tzw. DHEA już po 20 roku życia pomału zanika, jego stężenie stopniowo się obniża. Regularny seks opóźnia ten niekorzystny proces. Kluczowym momentem seksu jest orgazm, to właśnie w tym czasie poziom hormonu długowieczności wzrasta. Chcesz dożyć stu lat? - nie pozwól partnerce/partnerowi spać, niech działa!

Sport dla leniwych?!
Nie dla ciebie uprawianie sportów? Nie lubisz biegać, skakać, wspinać się, jeździć na rowerze i chodzić do siłowni? Seksem niestety w 100% tego nie zastąpisz! Nie martw się jednak! Udowodnione zostało przez naukowców, że seks fizycznie mobilizuje do pracy prawie wszystkie mięśnie. Im więcej różnych pozycji seksualnych zastosujesz, tym więcej mięśni będzie czynnie "ćwiczyło".

Długie i intensywne uprawianie seksu może niestety doprowadzić do deficytu w nawilżeniu pochwy . Ale Ciebie przecież nic nie zatrzyma w "spalaniu zbędnych kalorii" wystarczy, że użyjesz środków intymnie nawilżających. Wybór należy do Ciebie! Sięgnij więc po innowacyjny, niepowtarzalny, ekscytujący (tak jak Twój seks) Nawilżający Krem Intymny CaliVita<<<

www.ambasadazdrowia.mycali.biz
www.zdrowe-kosmetyki.blogspot.com

niedziela, 20 czerwca 2010

Zapalenie pęchęrza moczowego.


Zapalenie pęcherza moczowego w pierwszej kolejności odbiera komfort życia codziennego, a ponadto stwarza ryzyko rozwoju zapalenia nerek, które wymaga znacznie dłuższego leczenia. Dlatego warto profilaktycznie dbać o zdrowie dróg moczowych, a jeśli doszło już do infekcji, powstrzymać rozprzestrzenianie się zakażenia w początkowym stadium, unikając tym samym późniejszych bardzo dokuczliwych dolegliwości związanych z chorobami nerek.


Czy istnieją domowe sposoby na zapalenie pęcherza?

Tak. Zalecane są tak zwane nasiadówki. W naczyniu należy skomponować i wymieszać własną mieszankę. Można wtedy połączyć po jednej łyżce kwiatu rumianku, ziela nawłoci i krwawnika, oraz liścia szałwi. Całość zalać gorącą wodą i przytrzymać pod pokrywką przez kwadrans. Następnie należy gotową mieszaninę przecedzić i wlać do dużej miednicy lub wanny i uzupełnić wodą, tak aby można było w niej kucnąć lub usiąść. Ilość wody nie musi być duża, wystarczy aby przykrywała narządy płciowe. Dodatkowo, można okryć talię ciepłym ręcznikiem, w celu uchronienia się przed ochłodzeniem, niesprzyjającym wyleczeniu stanu zapalnego pęcherza.

Nasiadówka powinna trwać około 15 minut, ale jeśli zawartość miski wystygła, powinno się dolać ciepłej wody lub przerwać nasiadówkę. Po skończeniu nasiadówki, najlepiej będzie położyć się w łóżku, przykryć dokładnie pościelą. W celu lepszego wygrzania okolic nerek, można użyć termoforów z ciepłą wodą umieszczając je na dolnej części brzucha lub między nogami i na krzyżowej części pleców.


Kiedy należy udać się do lekarza?

Do lekarza należy się zwrócić w przypadku, gdy po 4 dniach leczenia dostępnymi bez recepty lekami, stan zapalny z typowymi objawami, nie ustąpił, a dodatkowo występuje gorączka, dreszcze. Również ważnym sygnałem jest krew lub ropna wydzielina w moczu. Jej obecność świadczy o tym, iż bakterie zaczynają przenikać do wyższych fragmentów układu moczowego. Krew w moczu może być także symptomem wielu chorób.

Kobiety ciężarne oraz karmiące od razu po zauważeniu jakichkolwiek zmian, powinny powiadamiać ginekologa, nie podejmując samodzielnie leczenia.

Lekarz zleci badanie moczu, być może również zdecyduje aby wykonać antybiogram, dający informacje o konkretnym rodzaju bakterii występującej w przewodzie moczowym. Wykonanie antybiogramu ułatwia dobór odpowiedniego leczenia.

Lekarz może zlecić również bardzo szczegółowe badanie, jakim jest urografia, czyli badanie radiologiczne wykonywane z użyciem kontrastu. Zdjęcie z takiego badania daje najlepszą informację o stanie wewnętrznym dróg moczowych, zwłaszcza doskonale uwidacznia obecność i dokładną lokalizację kamieni w nerkach.


Leczenie:

W przypadku antybiotyków, nie zaleca się ich używania, ponieważ może to doprowadzić do wykształcenia oporności na leki, w wyniku czego leczenie nie osiągnie zamierzonych rezultatów.


Zapalenie pęcherza moczowego spowodowane jest przez infekcje bakteryjne i wirusowe. Do zakażenia dochodzi, gdy bakterie dostaną się z cewki moczowej do pęcherza. Choroba ta w większej mierze dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Powodem tego jest budowa układu moczowego kobiet. Kobiety mają o wiele krótszą i szerszą cewkę moczową, taka budowa organizmu kobiety powoduje, że bakterie szybciej atakują pęcherz moczowy kobiety, niż mężczyzny.

Choroba ta charakteryzuje się wzmożoną potrzebą fizjologiczną oddawania moczu, często jest to niewielka ilość i towarzyszy temu ból i pieczenie. Mocz w czasie zapalenia pęcherza moczowego jest mętny i ma najczęściej nieprzyjemny ostry zapach. Aby uporać się ze stanem zapalnym pęcherza moczowego należy pić dużo niesłodzonych płynów, utrzymywać na wysokim poziomie higienę osobistą, ograniczyć słodycze i spożywanie białek, jak i zastosować odpowiednią kurację.

Kuracja, która pomogła innym:

  1. IntiMoments Krem do higieny intymnej. Działanie przeciwbakteryjne i nawilżające. Utrzymuje prawidłowe PH środowiska pochwy. Przez pierwsze 2 tygodnie stosuj 2 razy dziennie, później 1 raz dziennie lub wg indywidualnych potrzeb. Utrzymuj higienę i przed zastosowaniem umyj ręce.
  2. ParaproteX. Oczyszcza i pozbywa się wszelkich bakterii, wirusów i grzybów. Stosuj 2 razy dziennie po 2 tabletki.
  3. AC-Zymes. Produkt zawiera 2 mld żywych kultur bakterii. Stwarza niekorzystne warunki dla wirusów i bakterii. Stosuj 2 kapsułki dziennie na pusty żołądek.
  4. Green Care. Bogactwo lucerny. Ma działanie przeciwgrzybicze, odtruwające i regenerujące zmiany w śluzówce. Stosuj 4-8 tabletek dziennie przed posiłkami.

Zapraszamy do sklepu internetowego:

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

piątek, 18 czerwca 2010

Czynniki rakotwórcze!


Ze stron RMF.FM:
Niedziela, 20 kwietnia 2003, 22:15
"Alergie coraz bardziej powszechne"

Do 2010 roku z ponad 6 miliardów ludzi na świecie więcej będzie cierpiących na alergię niż tych, którzy będą wolni od tej przypadłości. Tak przynajmniej twierdzą lekarze.

Piątek, 26 września 2003, 21:10
"Śmiech – sposób na alergię"

Zamiast łykać tabletki z apteki, licząc, że objawy alergii - zaczerwienione oczy, cieknący nos – ustąpią, zacznij się śmiać. To zdaniem japońskich naukowców najlepsza terapia. I to nie tylko na uczulenia...Japończycy tłumaczą to faktem, że śmiech jest naturalnym czynnikiem wzmacniającym odporność organizmu. I to nie tylko na alergie, ale także na przeziębienia czy grypy.

Niedziela, 13 czerwca 2004, 12:25
"Alergia – nowa choroba XXI wieku?"

Liczba osób, które stają się alergikami gwałtownie rośnie – alarmują lekarze. Winne jest niestety coraz bardziej zanieczyszczone środowisko. W Niemczech już co trzecia osoba ma problemy z alergią.

OK, tylko skąd te zanieczyszczenia?

Wystarczy, że zerkniesz na oficjalną listę czynników rakotwórczych opublikowaną w 1996r. przez MZiOS (Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej).

Ciekawe tylko, że w projekcie z października 2004r. część z czynników zmieniła kategorię lub nawet została uznana za niegroźne... czyżby obniżenie kosztów pracy było ważniejsze od zdrowia...?

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

Co z 10 miliardami komórek?



Treść mojej strony www.ambasadazdrowia.mycali.biz dotyczy między innymi
suplementacji naszego codziennego pożywienia. 86% ludzi na świecie odżywia tylko 58% swojego organizmu, a tylko 14% ludzi odżywia swoje wszystkie 10 mld komórek w swoim
organizmie.

Może to się wydawać niemożliwe, żeby tyle żyjątek nakarmić, jednak o to chodzi w codziennym odżywianiu.

W każdej godzinie w naszym organizmie powstaje 10 tys. nowych komórek!!!
A żeby żyły trzeba im dostarczyć wszystko to co niezbędne, czyli mikro i makroelementy, pierwiastki śladowe, witaminy...

...czy to jest trudne?


W zdrowiu tak jak na budowie: "Fundamenty są najważniejsze, aby trzymała się budowla"

Co piszą gazety o tym: Neewsweek Polska nr 29/2005:
"Przegapiliśmy moment, kiedy w przemyśle farmaceutycznym zatarła się granica między medycyną a szarlatanerią. Wierzymy, że każdy lek pomaga, a producenci bez skrupułów
wykorzystują naszą wiarę."

"Polacy każdego roku wydają około 13 MILIARDÓW złotych na farmaceutyki!!"


13 MILIARDÓW, z czego 17% osób wydając pieniądze na leki, dzięki nim odesłało się na tamten świat... Zamiasta wydawać pieniądze na zgubny biznes faramceutyczny, zobacz, co można
zrobić z każdym groszem, jak go wykorzystać, aby się nie zatracił...



www.martadymek.suportio.pl
www.zdrowa-praca.blogspot.com

niedziela, 13 czerwca 2010

Światowy Dzień Osteoporozy.


Pamiętajmy! Światowy Dzień Osteoporozy – 24 czerwca

Z badań wynika, że osteoporoza pojawia się po 50 r. ż i występuję u ok. 25-35% kobiet oraz u 20% mężczyzn. W Polsce odnotowuje się rocznie 12 tys. złamań szyjki kości udowej, a potencjalnie osteoporozą zagrożonych jest 4 mln mężczyzn i 5 mln kobiet...

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

środa, 9 czerwca 2010

Nieżywi lekarze nie kłamią - cz.5


Chcę Wam opowiedzieć o bardzo ciekawym zdarzeniu. Otóż kiedyś, w czasie wykładów w stanie Michigan, poznałem człowieka, który jest właścicielem przenośnych ubikacji. Opowiedział, co w nich znajduje wśród rzeczy niestrawionych przez ludzki żołądek. Zawartość pojemnika przenośnej toalety, zanim zostanie wypuszczona do kanału przechodzi przez filtry, na których zatrzymują się rzucane przez dzieci do muszli kamienie oraz wszelkie nierozpuszczone sokami żołądkowymi substancje. Mój rozmówca zaprowadził mnie do swojego warsztatu i pokazał stertę czegoś, co nazwał witaminami i minerałami. Zapytałem go skąd on to wie, że to witaminy. Odpowiedział, że na tym jest przecież napisane np. multiwitamina (takiej to, a takiej firmy).
Wiele firm produkuje witaminy, które źle rozpuszczają się zarówno w wodzie, jak i w soku żołądkowym. Jeśli na opakowaniu przeczytacie, np. tlenek żelaza Ferryn Acide, czyli po prostu rdza, to nie zawracajcie sobie głowy takimi suplementami i nie obciążajcie nimi żołądka. To nie jest przyswajalne. Lepiej będzie wtedy polizać jakiś zardzewiały płot lub samochód. Właściwą formą żelaza jest Ferrum Ferrudineus. Podobnym przykładem jest Calcium Lacte, czyli wapń, który możemy kupić bardzo tanio w każdej aptece. Jest to źle przyswajalna forma wapnia. Prawidłową formą jest Calcium Magnesium. Czyli wapń z udziałem magnezu, który wpływa na prawidłową przyswajalność potrzebnego nam składnika.
Ktoś może uważać, że te składniki możemy zdobywać w sposób naturalny. Są przynajmniej cztery powody, dla których nie możemy asymilować wszystkich potrzebnych składników z pożywienia:
Musielibyśmy spożywać bardzo duże ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i białka, przy założeniu, że zawierają one właściwe ilości suplementów. Kupowane w sklepach produkty są bardzo ubogie w składniki mineralne, a wręcz pozbawione ich, na co wpływa wiele czynników,
min.:
Transport i przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin.
Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% witaminy C podczas pierwszych 10 minut gotowania.
Przetwarzanie. Ceną, jaką płaci nasz organizm za wygodę korzystania z przetworzonej żywności jest gorszy stan odżywienia. Mrożone warzywa często zawierają do 50% mniej witaminy C niż świeże. Mielone ziarno zbóż może utracić do 90% zawartych witamin. Produkty mogą być skażone substancjami rakotwórczymi, co w dobie tak dużego zanieczyszczenia jest wręcz oczywiste. Sklepy ze zdrową żywnością nie zawsze oferują pełnowartościowe produkty.
Nie raz są one niewiadomego pochodzenia
Witaminy i minerały to nie antybiotyk, który bierzesz przez tydzień, gdy jesteś chory, a potem przestajesz. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją przyjmujesz je stale. Suplemntację kończysz, gdy kończy się zapotrzebowanie twojego organizmu na tlen.
Jeśli Twoje życie jest dla ciebie ważne, zadbaj o swój organizm, dostarczając mu potrzebnych składników produkowanych przez najlepsze, sprawdzone firmy.
Jest ich bardzo dużo, ale niewiele produkuje naturalne, niesyntetyczne suplementy. Niech cię nie zwiedzie napis na opakowaniu, czy zapewnienie sprzedawcy, że produkt jest w 100% naturalny, bo w USA, Kanadzie i wielu innych państwach jest prawo umieszczania takich napisów, jeśli tylko jeden składnik jest naturalny. Zdarza się również tak, że główne składniki takiego suplementu są naturalne w 100%, ale aby je połączyć w tabletkę używa się chemicznego lepiszcza, które w dużym lub zupełnym stopniu dyskwalifikuje dany produkt jako naturalny. Podobnie ma się sprawa z barwnikami chemicznymi, dodatkami zapachowymi lub kolorystycznymi. Warto zwrócić na to uwagę przed zakupem, i zażywaniem suplementu. Należy też sprawdzić, czy dana firma posiada własne plantacje, gdzie one się znajdują oraz w jaki sposób są prowadzone uprawy, Firmy, które swoje suplementy produkują z roślin, warzyw i owoców pochodzących z obcych plantacji, nie mają kontroli nad procesem produkcji. Należy poznać historię rozwoju danej firmy i tradycje, jej zaplecze badawcze, system kontroli jakości i wielkość produkcji oraz rynek odbiorców.
Często się słyszy, że zdrowie w naszym życiu jest najważniejsze, ale tak naprawdę niewiele dla niego robimy. Efekty nieprawidłowego odżywiania się, czyli braku odpowiednich witamin i minerałów, dadzą się na pewno odczuć z opóźnieniem kilku lat. Dzisiaj możesz się przed tym ustrzec. Dobre suplementy, witaminy i minerały to najlepsze i najtańsze ubezpieczenie. Dlatego jeszcze dziś powinieneś zacząć zażywać je sam, polecić swojej rodzinie i znajomym.
Szczególnie, właśnie dzisiaj przy dużym zanieczyszczeniu środowiska i niewłaściwym odżywianiu się. Chciałbym Wam na zakończenie powiedzieć bardzo ważną rzecz:
Jeżeli Twój lekarz uważa, że dodatkowe zażywanie suplementów nie jest ci potrzebne, lub że znajdziesz je w codziennym pokarmie, szybko zmień lekarza.
Im szybciej tego dokonasz – tym większą masz szansę cieszyć się długim życiem, w zdrowiu i dobrej kondycji.
Czego życzę Ci z całego serca.
Dr Joel Wolles


www.ambasadazdrowia.mycali.biz

niedziela, 6 czerwca 2010

Nieżywi lekarze nie kłamią - cz.4


Artykuł dr Joel’a Wolles’a nominowanego w 1991 roku do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny


Nieżywi lekarze nie kłamią
Wiele chorób i zaburzeń w pracy organizmu spowodowanych jest niedoborem miedzi. Np. siwienie włosów, powstawanie zmarszczek, obwisła skóra, rozszerzenie żył, które prowadzi często do zgonu. W wielu przypadkach można rozwiązać czasowo te problemy idąc na operację plastyczną, ale czy nie jest o wiele taniej i bezpieczniej zażywać suplementy zawierające miedź.

Warto jest zadbać o swoje serce, którego wymiana kosztuje 750 tysięcy dolarów. Jeśli go nie zabezpieczysz, bo nie chcesz mieć drogiego moczu, może czekać Cię przygoda za cenę życia. Rolnicy dobrze znają chorobę łaknienia. Objawia się ona bowiem u zwierząt bardzo często. Np. krowy oddając mleko pozbawiają się dużych ilości wapnia i magnezu, i liżą wtedy ziemię, kamienie, mury obory wybielone wapnem. Dobry rolnik wie, że należy podać im wtedy dodatkowo minerały, bo jeśli tego nie uczyni to musi liczyć się z budową nowej obory. U ludzi widzimy tę chorobę równie często. Choroba łaknienia czegoś z powodu niedoboru pewnych substancji w organizmie widoczna jest szczególnie u kobiet w ciąży. Potrafią one np. zbudzić się w środku nocy i ku zdziwieniu męża wysłać go do nocnego sklepu po lody śmietankowe. Brakuje im wtedy składników mineralnych, pobieranych z ich organizmu, przez organizm dziecka. Niejednokrotnie można zaobserwować dziecko zjadające ziemię lub tynk ze ścian. Nie jest ono psychicznie chore, lecz po prostu odczuwa niedobór minerałów.

Jeśli zobaczycie u siebie tzw. kwitnienie paznokci lub plamy na skórze to otrzymaliście sygnał, że wasz organizm potrzebuje selenu. Nie czekajcie na atak serca, ale zaaplikujcie sobie jego dodatkową dawkę. Po 3-4 miesiącach plamy znikną i oddalicie od siebie groźbę ataku serca.

Przyczyną zwiększonego poziomu cukru we krwi jest niedobór wanadu i chromu. Kiedy te braki pogłębią się, stajemy w obliczu zachorowania na cukrzycę.

Oznaką braku cynku jest łysienie. Pogłębianie się tych braków prowadzi do utraty słuchu. Pierwszymi oznakami braku cynku jest utrata poczucia zapachu i smaku.

Aby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników musielibyśmy spożywać żywność z odpowiednio czystych ekologicznie plantacji i zjadać je w wielkich ilościach. Codziennie musielibyśmy spożywać kilka kilogramów mieszanki składającej się z 15-20 różnych roślin, owoców, produktów zbożowych i białka. W praktyce jest to wręcz niemożliwe. Niektórzy myślą, że jeśli zjedli paczkę chipsów ziemniaczanych, lub torebkę popcornu, to zjedli warzywa.

Teoretycznie jest możliwe, aby wszystkie potrzebne nam dodatki, otrzymywać z naszego codziennego pokarmu. W praktyce jest inaczej. Jeśli twoje życie ma dla ciebie taką wartość jak moje dla mnie, to powinieneś się upewnić, czy pobierasz z pożywienia to wszystko, co jest potrzebne twojemu organizmowi, i czym prędzej uzupełnić dietę suplementami: witaminami i minerałami w tabletkach.. Gwarantuję! Gwarantuję, że nie będziecie żyli do 120 czy 140 lat pozostając ciągle w dobrej kondycji, jeśli nie będziecie spożywać odpowiednich ilości i jakości dodatków spożywczych.

Obecnie mamy tragiczną sytuację jeśli chodzi o minerały. Witaminy są wytwarzane przez rośliny, minerały – niestety, nie. Pobierane są one przez rośliny z gleb i wód. Bardzo często jednak ich tam nie ma, bowiem gleby są wyjałowione, zanieczyszczone ołowiem, innymi metalami ciężkimi i radioaktywnymi.

W 1936 roku Senat Amerykański na II sesji wydał dokument nr. 264 stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów. Tak, niestety, dzieje się na całym świecie. Czy sytuacja od 1936 roku poprawiła się? Raczej nie. Wręcz przeciwnie. Podczas sztucznego nawożenia dostarczamy glebie tylko trzy podstawowe składniki: azot, fosfor i potas. Są to składniki potrzebne do wzrostu roślin, co jest szczególnie ważne dla rolników, gdyż żaden rolnik nie zarabia na zawartości witamin w swoich plonach, lecz na ich ilości. Wystarczy 5-10 lat, aby przy braku odpowiedniego nawożenia całkowicie wyjałowić glebę z wszystkich znajdujących się tam składników. Jeśli z gleby wyciąga się 60 składników a dostarcza tylko trzy, to ten bilans jest całkowicie zachwiany. Możesz to porównać z twoim kontem w banku. Pomyśl, co się stanie, jeśli będziesz z niego więcej wyciągał niż wkładał. Musimy zatem uzupełniać nasze pożywienie witaminami i minerałami spożywanymi w innej postaci. Dawniej ludzka dieta bazowała tylko na płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami. Robiła to za nich natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi z gór. Starożytni modlili się nie tylko o deszcz, ale i o powódź, gdyż dzięki temu gleba była wzbogacana minerałami.

W dalszej części pragnę państwu uświadomić, jakie spustoszenie w organizmie powoduje niedobór minerałów. Brak wapnia może spowodować, czy choćby mieć wpływ na powstanie aż 140 chorób. Jedną z nich jest reumatyzm. Reumatyzm jest na 10 miejscu wśród chorób powodujących śmierć w USA. W bardzo ciężkich przypadkach wymieniane są pacjentom stawy. Zabieg ten kosztuje w Ameryce około 35 tysięcy dolarów. Ludzie boją się śmierci, więc gotowi są płacić ogromne sumy za leczenie. A przecież wystarczy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnego wapnia w tabletkach produkowaną przez firmę zajmującą się dodatkami żywieniowymi. U zwierząt nie ma reumatyzmu. Dlaczego? Bo farmer nie ma 35 tysięcy dolarów, aby zapłacić za operację jednego kolana krowy.

Załóżmy, że rolnik wzywa do chorego zwierzęcia specjalistę, czy weterynarza. Ten po zbadaniu stwierdza reumatyzm i mówi: - Jeśli chcesz, to ja ci go zoperuję za 120-140 tysięcy dolarów w tym momencie farmer wyciąga broń i strzela do byka, czy krowy. Ale tak naprawdę to rolnik nie dopuści do reumatyzmu u swoich zwierząt, dając im po prostu codziennie do paszy wapń. To go kosztuje parę groszy, których niestety człowiek żałuje, aby kupić wapń dla siebie. Również wszelkie bóle kręgosłupa są spowodowane w 90 % brakiem wapnia w organizmie. Lekarze przepisują wtedy środki przeciwbólowe, które oszukują ból, ale nie leczą przyczyny. Wyobraź sobie taką sytuację, że odkręciłeś korek wlewu oleju w swoim samochodzie. W czasie jazdy cały olej został wychlapany, a w aucie zapaliła się czerwona lampka. Ponieważ światełko w pewnym sensie zaczyna cię denerwować, więc odcinasz kabelek doprowadzający prąd do tej lampki. Jak daleko w ten sposób dojedziesz? Czy nie przypomina ci to sytuacji z tabletkami przeciwbólowymi?

Inną niebezpieczną chorobą, mającą przyczynę w braku wapnia, jest wysokie ciśnienie. Pierwszą rzeczą, którą zaleci lekarz, jest wyeliminowanie z pożywienia soli. A co robią farmerzy hodujący bydło i leśnicy w takich wypadkach? Zawieszają bryły soli kamiennej przy paśnikach. Gdyby farmer tego nie zrobił, to nie wypłaciłby się weterynarzowi. Z badań nad grupą 5 tysięcy nadciśnieniowców, którym na okres 20 lat wyeliminowano z diety sól wynika, że u 99,7 % badanych nie miało to wpływu na zmianę ciśnienia. Ciągła obawa, czy nie przedawkujemy soli wywołuje stres, który znacznie bardziej podwyższa ciśnienie niż mogłaby to uczynić właśnie sól.

Drugiej grupie, 5 tysięcy nadciśnieniowców, podawano przez okres 6 tygodni zwiększoną dawkę wapnia i w tym okresie u 86 % badanych ciśnienie spadło i uregulowało się. Czy komukolwiek z Was, lekarz przysłał sprostowanie dotyczące zalecenia w sprawie diety? Czy naprawił swój błąd? Czy zalecił zażywanie soli?

Następną chorobą, wynikającą z braku wapnia jest insania. Objawia się ona tym, że człowiek wstaje bardziej zmęczony, niż gdy kładł się spać. Lekarze tradycyjnie przepisują wtedy pigułki nasenne, aby zapewnić mocny, głęboki sen. Około 10 tysięcy ludzi umiera rocznie na skutek przedawkowania środków nasennych. Także nocne skurcze mięśni, to skutek niedoboru wapnia, problemy kobiet w czasie miesiączki, bóle w dolnej części kręgosłupa, na które uskarża się 80 % Amerykanów.

Jeśli przeanalizujemy choćby te wyżej wymienione choroby, to widzimy, że do ich leczenia potrzebujemy około 15 specjalistów. Ludzie wydają rocznie od 25 do 250 tysięcy dolarów na leczenie, zabiegi i operacje, gdy w większości przypadków można by było to zastąpić stosując odpowiednią dietę bogatą w witaminy i minerały.

Cukrzyca jest w USA chorobą nr. 3 jeśli chodzi o przyczynę zgonów. Wywołuje ona jeszcze wiele innych schorzeń i niedomagań, jak ślepota, czy problemy wątrobowe, łącznie z koniecznością transplantacji całego organu. Cukrzycy znacznie krócej żyją. W 1957 roku dowiedziono, że chrom i wanad, występujące jako minerały śladowe, zapobiegają i leczą cukrzycę. W czerwcu 1959 roku miesięcznik Nationale Help przedstawił światu te dwa wyżej wymienione minerały. Według szczegółowych badań Uniwersytetu Medycznego w Vancouver wynika, że w dużym stopniu mogą one zastąpić insulinę. Oczywiście cukrzycy, nie mogą całkowicie porzucić insuliny. Trwa to stopniowo od 4 do 6 miesięcy. Pozytywne skutki oddziaływania tych minerałów odnotowano u tysięcy ludzi chorych na cukrzycę.

Zwróćcie uwagę na fakt, że kiedy zapytacie firmę produkującą karmę dla zwierząt, jakie są w tym jedzeniu suplementy, to okaże się, że jest tam ponad 40 składników odżywczych, witamin i minerałów. W jedzeniu przygotowywanym dla szczurów jest 28 takich składników. Zakładam się z każdym z Was, że nie znajdziecie dziś formuły, jeśli chodzi o zestawy spożywcze dla dzieci, która zawierałaby więcej niż 11 ważnych dla organizmu suplementów. To wręcz kryminał!!! c.d.n...

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

sobota, 5 czerwca 2010

Nieżywi lekarze nie kłamią - cz.3



Artykuł dr Joel’a Wolles’a nominowanego w 1991 roku do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny


Nieżywi lekarze nie kłamią

Jeśli nie zainwestujesz w swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy.

Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i firm ubezpieczeniowych. Bierzcie przy tym pod uwagę, że z tych pieniędzy ani jeden cent nie pójdzie na badania, lecz wszystkie do prywatnych kieszeni. Owszem, władze każdego kraju wydają dużą ilość pieniędzy na badania medyczne, ale idą one z budżetu, który zasilany jest przecież naszymi podatkami. Rząd amerykański wydaje obecnie około 1,3 biliona dolarów rocznie na badania zdrowotne.

Przy okazji chcemy Was uświadomić, że gdybyście tych samych ubezpieczeń i systemu medycznego używali dla zwierząt, to jeden hamburger kosztowałby 250 dolarów. Gdyby natomiast odwrócić tę sprawę, to wtedy miesięczne ubezpieczenie na pięcioosobową rodzinę kosztowałoby tylko 10 dolarów.

Poprzez system ubezpieczeń medycznych, bardzo dużo agentów ubezpieczeniowych i lekarzy uczyniliśmy bardzo bogatymi ludźmi. To jest dług, który oni powinni kiedyś nam spłacić. Może powinni zrobić to, co producenci samochodów robią w stosunku do właścicieli samochodów i samych aut. Zdarzało się kilkakrotnie, że firmy samochodowe ściągały z całego kraju sprzedaną partię aut, gdyż odkryto w nich poważną usterkę. Tak było np. z Fordem, który kilka lat temu umożliwił pełną przebudowę, naprawę lub zwrot samochodu Pinto, bowiem wypuszczono je z istotną wadą. Tu zabija się 300 tysięcy ludzi rocznie i nie usłyszymy nawet słowa – Przepraszam.

Wielu lekarzy powinno wezwać swoich pacjentów i naprawić to, co zepsuli. W zasadzie powinni wezwać tych, których leczyli z wrzodów żołądka. Prawdopodobnie wszyscy albo prawie wszyscy ludzie, w tym również lekarze, twierdzą, że głównym powodem chorób wrzodowych żołądka jest stres. Weterynarze już 50 lat temu wiedzieli, że wrzody są wywoływane bakterią znaną dobrze specjalistom. Rolników nie stać na kosztowne leczenie zwierząt hodowlanych, kosztowne operacje i dlatego swoje bydło i trzodę leczą i chronią zupełnie inaczej, inaczej przy tym znacznie taniej i skuteczniej. Weterynarze już dawno wiedzieli, że wrzody żołądka są leczone szczątkowymi ilościami minerałów, minerałów z dodatkiem odpowiedniego antybiotyku. Takie lekarstwo leczy wrzody natychmiast. Leczenie wrzodów żołądka świni kosztuje dzięki temu 5 dolarów, a nie setki czy tysiące, jak u ludzi.

W 1974 roku Amerykański Instytut Zdrowia podał oficjalnie, że wrzody żołądka nie są wywoływane stresem, lecz bakterią, dokładnie tą samą, która już dawno była leczona u zwierząt. Podano również, że mogą być leczone przy pomocy takiego samego lekarstwa. Można się więc wyleczyć za 5 dolarów, albo pójść na bardzo drogą operację.

Jedną z chorób powodujących dużą liczbę zgonów u ludzi jest obecnie rak. Łącznie z rachunkiem za leczenie raka, lekarze powinni dawać Wam kopię artykułów na temat nowotworów. We wrześniu 1993 r. Nationale Country Institute prowadził, wraz z Uniwersytetem w Harvardzie, badania nad problemem nowotworów. Dzięki nim odnaleziono sposób odżywiania się, który zapobiega tej chorobie. Obiektem badań NCI i Uniwersytetu Harwardzkiego były rejony Chin, w których odnotowano szczególną zachorowalność na nowotwory. Do badań przystąpiło 29 tysięcy ludzi. Podawano im przez pięć lat różnego typu witaminy i minerały, sprawdzając wpływ tych suplementów na stan ich zdrowia. Pacjentom tym podawano dawki dwa razy większe, niż są przewidziane dziennie dla człowieka. W grupie, która zażywała witaminy E, C i beta karoten, aż 13 % ludzi uciekło ze szponów raka. Jeśli chodzi o typ raka, który powodował największą śmiertelność w tej prowincji, czyli rak żołądka, poprawa była jeszcze większa, bo aż 21 %.. 21 % z tych którzy mieli umrzeć – żyło. Są to bardzo dobre wyniki, biorąc pod uwagę, że w tej dziedzinie za dobrą uważa się poprawę o pół procenta. Uważam, że każdy lekarz, powinien wysłać do swojego pacjenta kopię wyników tych badań.

Dwukrotny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny Horn Spohring twierdzi, że jeśli chcemy zapobiegać powstawaniu raka oraz go leczyć, musimy przyjmować 10 000 mg witaminy C dziennie. Noblista ma dziś 94 lata, cieszy się dobrym zdrowiem i świetną kondycją. Pracuje po 14 godzin dziennie na uczelni w San Francisco i na swojej farmie. Lekarze, którzy wyśmiewali się kiedyś z diagnozy noblisty, zmarli 35 lat temu. Komu będziesz wierzyć? Tym, którzy umarli? Wybór należy do Ciebie.

Prawie co druga osoba w wieku powyżej 70 lat choruje dzisiaj na chorobę Alzheimera. Weterynarze i rolnicy już od 50 lat dokładnie wiedzieli jak chronić przed tą chorobą zwierzęta. Wystarczy im podać witaminę E, by przeciwdziałać chorobie. W sierpniu 1992 roku Uniwersytet w San Diego wydał artykuł, w którym napisał między innymi, że witamina E obniża zaniki pamięci. Zadajmy sobie wobec tego pytanie: - Czy mamy leczyć się u weterynarzy?

Lekarze przyjmujący pacjentów z kamieniami nerkowymi, w pierwszej kolejności zalecają zaprzestanie spożycia mleka i jego przetworów. Czyli zmniejszają dostarczaną organizmowi dawkę wapnia. Lekarze sądzą, że te kamienie nerkowe to odkładające się wapno pochodzące z jedzenia. Kiedy brakuje w pożywieniu wapnia i magnezu nasz organizm pobiera wówczas te składniki z kości, które wtedy rzeszotują się, gdyż jest na niego duże zapotrzebowanie i odkłada go w nerkach. Już tysiąc lat temu wiedziano, że aby zapobiec kamicy nerkowej u zwierząt podaje im się zwiększoną ilość wapnia i magnezu. Krowy i owce przy kamieniach nerkowych po prostu zdychają. A my? My zwijamy się z bólu.

Jakieś 5 lat temu postanowiłem zbierać wyniki sekcji zwłok lekarzy i prawników. Przyjrzyjmy się temu. Przeciętna długość życia lekarzy jest 57 lat, podczas gdy przeciętnego Amerykanina wynosi 75,5 roku. Właśnie ta grupa krótko żyjących ludzi uczy nas, co wolno, a czego nie wolno. Jednocześnie obok nas żyją ludzie do 120-140 lat, a my ich nie zauważamy i nie pytamy o receptę na długowieczność.
Kto powinien być dla Ciebie autorytetem? Krótko żyjący lekarz, czy 140-latek cieszący się dobrym zdrowiem i kondycją?


www.ambasadazdrwia.mycali.biz

piątek, 4 czerwca 2010

Nieżywi lekarze nie kłamią - cz.2


Artykuł dr Joel’a Wolles’a nominowanego w 1991 roku do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny


Nieżywi lekarze nie kłamią


Jeżeli chcecie dożyć 120-140 lat, są tylko dwie podstawowe rzeczy, które musicie zrobić:

- Po pierwsze chronić się przed wypadkiem, nadmiernym piciem i paleniem, przed rosyjską ruletką oraz przed lekarzami. Tak, do tej wielkiej grupy niebezpiecznych rzeczy zaliczam również lekarzy.

To bardzo mocne oświadczenie pragnę podeprzeć raportem grupy ludzi ze stycznia z 1993 roku, w którym ogłoszono wyniki specjalnych badań prowadzonych przez trzy lata w szpitalach amerykańskich nad przyczynami zgonów pacjentów. Pozwolę sobie zacytować fragment tego raportu „…300 tysięcy ludzi było rocznie mordowanych w szpitalach amerykańskich, z powodu źle wykonywanej pracy lekarzy…”. Raport nie twierdzi, że zgony były przypadkowe, że ktoś się gdzieś przewrócił, udusił itp. Nie twierdzi, że były one wynikiem zaniedbania bezpieczeństwa. Podaje jednoznacznie: „Było mordowanych”. Jeśli oni używają słowa mordowani, to rozumieją to dosłownie. W tym są np. te przypadki, kiedy lekarz pomylił przecinki, umieścił niewłaściwą dawkę lekarstwa lub w ogóle podał złe lekarstwo, postawił złą diagnozę itd. Raport oświadcza jednoznacznie – 300 tysięcy ludzi zostało zamordowanych. Jeśli porównamy to z liczbą tych, którzy zginęli w czasie wojny wietnamskiej, gdzie strzelano, bombardowano, używano napalmu, liczba będzie przerażać jeszcze bardziej. W ciągu 10 lat wojny w Wietnamie zginęło 56 tysięcy ludzi, czyli rocznie ginęło przeciętnie 5600. I wtedy tysiące ludzi demonstrowało przeciwko wojnie. Dziś 300 tysięcy jest mordowanych, jak orzeka raport i przyjmujemy to jako normalne. Nikt nie protestuje przeciwko temu. Nikt nie urządza demonstracji. Nikt nie wznosi haseł, nie taszczy transparentów z napisami: - Boże chroń nas przed lekarzami i współczesną medycyną.

- Drugą sprawą jest robienie rzeczy pozytywnych. Zaliczam do nich przede wszystkim dostarczanie organizmowi odpowiednich suplementów, witamin i minerałów.

Nasz organizm potrzebuje dziennie 90 składników odżywczych, które powinien pobierać z codziennego pożywienia. W tym powinno się znajdować: 60 minerałów, 16 witamin, 12 podstawowych aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego typu chorób. Nie wszystkie z nich, pożywienie dostarcza organizmowi w optymalnych ilościach.

W trakcie studiów i później, w trakcie wielu badań, pytałem ludzi, czy zażywają jakieś witaminy. Wielu zapytanych odpowiadało, że witaminę C. Innych najczęściej nie znali. Sprawą prawidłowego odżywiania nie interesują się lekarze, zajęci leczeniem chorób wywołanych często niedoborem witamin i minerałów. Na co dzień, zajmują się tym reklamy w środkach masowego przekazu, które karmią nas najczęściej zwykłym śmieciem lub wręcz truciznami.

6 kwietnia 1992 roku w miesięczniku Time ukazał się artykuł zatytułowany „Potęga witamin”. Przedstawione zostały w nim najnowsze badania naukowe, które wykazują potężny wpływ witamin, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom serca, nowotworom oraz szybkiemu starzeniu się. Jest tam aż sześć stron poświęconych temu tematowi, i wśród nich, tylko jedna negatywna wypowiedź lekarza, którego autor tekstu zapytał, co sądzi o wypełnianiu naszej diety witaminami i minerałami. Odpowiedź brzmiała: „… branie dodatkowo witamin i minerałów nie robi nic dobrego dla Twojego organizmu…”. Wszystkie potrzebne składniki możemy pozyskać z normalnego pożywienia. Jeśli będziemy je przyjmować dodatkowo, będziemy mieli tylko droższy mocz. Ludzie z Missouri powiedzieliby po prostu: „Nie ma potrzeby sikać dolarami”.

Czy ta wypowiedź jest prawdziwa? Muszę wam powiedzieć, że po tych moich 17,5 tysiącach sekcji na zwłokach zwierząt i ludzi, osobiście jestem gotów każdego dnia wysikać pół, czy dolara dziennie, gdyż jest to i tak najtańsze ubezpieczenie, jakie można sobie wyobrazić c.d.n...

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

czwartek, 3 czerwca 2010

Nieżywi lekarze nie kłamią! - cz.1


Artykuł dr Joel’a Wolles’a nominowanego w 1991 roku do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny


Nieżywi lekarze nie kłamią

Tym wszystkim, którzy urodzili się lub mieszkali przez dłuższy czas na farmie muszę powiedzieć, że jesteście ludźmi mojego pokroju. Ja właśnie urodziłem się i wychowałem na farmie. Moi rodzice prowadzili hodowlę bydła rzeźnego. Jak wiecie zapewne, by móc zarobić na hodowli, należy produkować własną żywność. W związku z tym uprawiali kukurydzę i soję. Raz w tygodniu przyjeżdżał do nas na farmę specjalny samochód z urządzeniem, które rozdrabniało siano, kukurydzę i fasolkę. Do tego dodawaliśmy odpowiednią dawkę witamin i minerałów i dopiero taką mieszanką przez okres 6 miesięcy karmiliśmy nasze bydło, a następnie sprzedawaliśmy je do rzeźni.

Ciągle zastanawiało mnie wtedy, dlaczego bydło, które karmione jest wyłącznie naturalną paszą, dostaje suplementy witaminy i minerały, a ludzie nie. Kiedy zapytałem o to mojego ojca otrzymałem wielce naukową odpowiedź: - Nie gadaj tyle, tylko bierz się do roboty. Pytanie to jednak nie dawało mi spokoju. Po ukończeniu szkoły średniej poszedłem na uniwersytet i skończyłem specjalizację żywienia zwierząt. Na weterynarii, znalazłem wreszcie odpowiedź na moje pytanie..........

- To proste. Rolnicy nie mają dodatkowych specjalnych ubezpieczeń medycznych dla zwierząt i nie stać ich na kosztowne leczenie i operacje. Stosują więc niezwykle tani, prosty i skuteczny zabieg. Mianowicie podają zwierzętom odpowiednie suplementy. Dowiedziałem się, że podając witaminy i minerały zapobiegamy ewentualnym chorobom hodowlanym.

Po skończeniu weterynarii pracowałem w Afryce przy leczeniu różnych zwierząt, również tych wielkich, jak słonie, żyrafy i nosorożce. Po dwóch latach takiej pracy, otrzymałem telegram z St. Luis z zapytaniem, czy nie chciałbym pracować jako weterynarz w tamtejszym ZOO. Otrzymało ono bowiem 4,5 miliona dolarów, od rządu na przeprowadzenie specjalnych badań na zwierzętach, które zdechły w sposób naturalny. Chodziło o to, aby odkryć przyczynę ich śmierci.

Przyjąłem tę posadę i zacząłem pracować w różnych ogrodach zoologicznych w USA. W swoich badaniach miałem zwracać szczególną uwagę na zwierzęta, które były wyczulone na zmiany zachodzące w środowisku naturalnym. W latach 50 dopiero zaczęliśmy się uczyć o wpływie zanieczyszczonego środowiska na organizmy żywe.

W ciągu 12 lat przeprowadziłem 17,5 tysiąca sekcji zwierząt 450 różnych gatunków, a także uczestniczyłem w sekcjach ponad 3 tysięcy ludzi żyjących wcześniej w okolicach interesujących mnie ogrodów zoologicznych. Dzięki tym badaniom dokonałem odkrycia, że wszystkie zwierzęta i wszyscy ludzie, którzy umarli w sposób naturalny, umarli z braku podstawowych składników odżywczych, jakimi są witaminy i minerały. Pomimo, że napisałem na ten temat wiele rozpraw naukowych oraz książkę, oraz referowałem ten temat na wielu spotkaniach, nie mogłem wzbudzić należnego zainteresowania i właściwych w tym względzie reakcji.

W latach 50 nikt nie ekscytował się sprawami żywienia. Zrozumiałem wtedy, że powinienem zostać lekarzem, aby wiedzę uzyskaną przy leczeniu zwierząt móc wykorzystać do właściwego leczenia ludzi. Ukończyłem więc studia medyczne i przystąpiłem do pracy jako lekarz. Pracowałem w tym zawodzie przez 12 lat. Dzisiaj chcę państwu opowiedzieć, w jaki sposób zastosowałem prawidłowe żywienie do leczenia pacjentów, a przede wszystkim do zapobiegania chorobom. Jeśli tego co przeczytacie, weźmiecie choćby tylko 10%, to zaoszczędzi Wam to mnóstwa problemów, bólu i pieniędzy, co wiąże się z chorobami i ich leczeniem. Będziecie mogli korzystać z życiowego potencjału przez długie lata, ciesząc się dobrym zdrowiem i kondycją.

Genetyczny potencjał życia człowieka wynosi bowiem od 120 – 140 lat. Obecnie żyje pięć grup ludzi, gdzie średnia życia wynosi 120-140 lat. Jedną z takich grup są narody Tybetu i Zachodnich Chin. Inni żyją w Pakistanie, Gruzji i Azerbejdżanie. W 1973 r. Nationale Geografic poświęcił cały numer pisma długowiecznym. Jest ich około 35, w tym dwunastu z Azerbejdżanu. Mieszka tam m. in. kobieta, która ma 136 lat. Na zdjęciu siedzi ona z wielkim kubańskim cygarem i szklanką wódki, a wokół niej tańczą dzieci, które mają 110-120 lat. Ta kobieta nie leży w przytułku dla starców, nie musi płacić za opiekę nad nią, jest pełna energii i radości.

Inne ze zdjęć pokazało Armeńczyka zbierającego tytoń na polu. Miał on wtedy 167 lat i był wtedy najstarszym człowiekiem na świecie. W południowym Peru, nad jeziorem Titicaca, żyje plemię indiańskie o takiej samej nazwie. Średnia długość życia wynosi u nich 120-140 lat. W maju 1995 roku najstarszą osobą w USA była Margaret Smyth, która umarła w wieku 115 lat. Okazało się, że przyczyną jej śmierci było niewłaściwe odżywianie się, czyli brak odpowiednich składników w dostarczanym organizmowi pokarmie, a szczególnie wapnia. Doprowadziło to do osłabienia kości i w rezultacie złamania nogi. Poza tym podążyły inne choroby. Córka zmarłej powiedziała, że matka przed śmiercią miała chorobę łaknienia, podobnie jak kobiety w ciąży, tzw. zachcianki. Wódz ludów Nigerii miał 126 lat. Jedna z jego licznych żon opowiadała, że w tym wieku miał wszystkie zęby. Można przypuszczać, że inne narządy też miał na swoim miejscu i też sprawne. Inny człowiek w Syrii umarł w wieku 136 lat. On też znalazł się w Księdze Rekordów Ginnessa. Ale nie z powodu długowieczności, lecz dlatego, że ożenił się ponownie w wieku stu pięciu lat i potem spłodził jeszcze dziewięcioro dzieci.

W listopadzie 1993 roku wyszła na powierzchnię grupa ludzi, która spędziła dwa lata pod ziemią w odpowiednio przygotowanych warunkach sanitarnych oraz w zakresie tlenu, oświetlenia i pożywienia. Trzy małżeństwa biorące udział w eksperymencie zostały następnie poddane wszelkim możliwym badaniom na uniwersytecie w Kalifornii, które wykazały, że gdyby nadal odżywiali się w ten sposób i przebywali w tak zdrowym środowisku, mogliby dożyć 160 lat. Obecnie średnia długość życia Amerykanów wynosi 75,5 roku, w tym lekarzy tylko 57 lat. Z tego można wyciągnąć prosty wniosek, że jeśli ktoś chce żyć przeciętnie 20 lat dłużej, niech daruje sobie studia medyczne i zawód lekarza cdn.....

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

środa, 2 czerwca 2010

Pierwsza pomoc dla powodzian!

Goniec Medyczny nr 654 z dnia 25.05.2010 roku informuje, że na zalanych terenach Polski może wystąpić epidemia. Fala powodziowa zabiera wszystko, co jest po drodze – nieczystości z szamb, ciała martwych zwierząt, farby, oleje i inne chemikalia, nie omija również cmentarzy. W wodzie znajdują się liczne drobnoustroje chorobotwórcze oraz bardzo dużo groźnych dla zdrowia substancji chemicznych.

Już pojawiły się doniesienia, że na obszarach dotkniętych klęską powodzi zwiększyła się liczba zachorowań na ostre infekcje żołądkowo – jelitowe pod postacią biegunek i wymiotów. W tej sytuacji bardzo ważne jest utrzymanie wysokiej odporności organizmu poprzez wzmocnienie naturalnych barier immunologicznych – szczególnie błony śluzowej jelit, która ma ogromną powierzchnię wewnętrzną i kluczowe znaczenie dla zdolności obronnych organizmu. Pamiętajmy, że 8 komórek odpornościowych na 10 powstaje u człowieka w jelitach!

Warto zapobiegać biegunkom i zatruciom – przede wszystkim poprzez podstawowe zasady higieny, picie butelkowanej wody, mycie rąk i unikanie kontaktu ze skażoną wodą, która zalała tereny powodziowe. Nie zawsze jest to w pełni możliwe dla osób, które znalazły się w obszarze zalanym przez powódź. Dlatego godne polecenia w tych trudnych i dramatycznych chwilach jest zastosowanie aktywnej profilaktyki, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Pierwszoplanowe znaczenie mają probiotyki – pałeczki z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, których obecność w jelicie ma kluczowe znaczenie dla poziomu odporności organizmu oraz chlorofil – zielony barwnik z roślin, który wykazuje zdolność wiązania toksyn i hamowania fermentacji gnilnej.

Również olejek z oregano– jeden z najsilniejszych naturalnych antyseptyków – może być bardzo użyteczny w tej trudnej sytuacji. Może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie, zarówno do picia 4 krople na łyżkę wody, jaki i do mycia rąk i pielęgnacji skóry.

W stanie silnego stresu warto sięgnąć po różeniec górski – potężny adaptogen, który może pomóc przetrwać ludziom te trudne chwile. Dodatek witamin z grupy B, wapnia, magnezu i naturalnej witaminy C może pomóc przetrwać ten silny i długotrwały stres.

Dla osób po 40 roku życia, obciążonych kardiologicznie – bardzo ważnym wsparciem może być koenzym Q 10, a w stanach nagłych jego forma podjęzykowa. Należy pamiętać, że leki nasercowe muszą być regularnie podawane i w razie pogorszenia samopoczucia konieczny jest kontakt z lekarzem.

Zapraszamy do sklepu internetowego:

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

wtorek, 1 czerwca 2010

Czy guma do żucia chroni zęby?

Gdyby wierzyć reklamom, guma do żucia może skutecznie chronić zęby. Czy tak jest w rzeczywistości? Producenci, oprócz efektu przeczyszczającego, nie informują o innych, możliwych skutkach ubocznych. A niektóre z nich mogą być bardzo poważne.


Kilku pozytywnych właściwości nie można gumie odmówić. Mowa tu oczywiście o gumach bez cukru, w których rolę słodzika spełniają substancje takie jak sorbitol i ksylitom. Warto ją żuć po posiłku, zwłaszcza jeśli nie ma możliwości umycia zębów. Czynność ta stymuluje wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy powstałe w jamie ustnej i wypłukuje resztki pokarmowe. Dodatkowo wspomniane substancje słodzące wykazują niewielkie działanie przeciwbakteryjne.

Żucie z umiarem

Jednak, aby guma działała korzystnie dla naszego zdrowia, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad - ich zbagatelizowanie może bowiem być katastrofalne w skutkach. Przede wszystkim gumę powinno się żuć nie dłużej niż 10 do 15 minut. Czas ten w zupełności wystarczy aby przywrócić neutralne pH jamy ustnej.

- Zbyt długie i częste żucie gumy może nienaturalnie obciążać staw skroniowo-żuchwowy - przestrzega lek. stom. Iwona Gnach - Olejniczak z kliniki stomatologicznej Unident Union Dental Spa - Dodatkowo dojść może do przerostu mięśni żwaczy, a u osób przyzwyczajonych do żucia gumy z jednej strony szczęki - do asymetrii twarzy.

Zgrzytanie przez żucie

Spowodowany żuciem gumy przerost mięśni żwaczy może być także przyczyną innej dolegliwości - bruksizmu, czyli patologicznego zgrzytania zębami w nocy. Nie należy tego lekceważyć, ponieważ bruksizm powoduje lawinowo kolejne dolegliwości. Przykładem może być zwichnięcie stawu skroniowo-żuchwowego, będące rezultatem ścierania kłów podczas zgrzytania.

O zaletach gumy możemy mówić tylko w przypadku, gdy jest spożywana z umiarem. Należy jednak pamiętać, że listek czy drażetka nie zastąpią nam szczotkowania zębów. A żucie jednej gumy za drugą - tak jak wiele używek czy czynności - może uzależnić.

www.ambasadazdrowia.mycali.biz

Oceń stan swojego zdrowia - nastawienie psychiczne