Białka to robotnicy biologii - "nanoroboty." Zanim białko będzie w stanie wykonywać swoje ważne funkcje, musi przybrać odpowiedni kształt, czyli "sfałdować " się. Proces fałdowania białek jest kluczem do niemal wszystkich aspektów biologii, jednak nadal kryje w sobie wiele tajemnic.
Co więcej, jeśli białko sfałduje się niepoprawnie (przybierze nieprawidłowy kształt, czyli konformację), może to mieć poważne konsekwencje, na przykład prowadzić do znanych chorób, takich jak choroba Alzheimera, tzw. choroba wściekłych krów (BSE), choroba Creutzfeldta-Jakoba, ALS (stwardnienie zanikowe boczne), choroba Huntingtona i Parkinsona, a także wiele odmian nowotworów i chorób związanych z nowotworami.
W projekcie Folding@Home zastosowano nowatorskie metody obliczeniowe w powiązaniu z przetwarzaniem rozproszonym, co umożliwia symulowanie problemów tysiące i miliony razy trudniejszych, niż badane wcześniej.
BIEŻĄCE PROJEKTY I DOTYCHCZASOWE POSTĘPY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz