Czy wiesz, że... 5 % miąższu wątroby wystarczy by przeżyć. Wątroba się regeneruje. Pamiętaj, że zdrowa wątroba i jej oczyszczanie to podstawa Twojego zdrowia.
Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby mają swoją przyczynę przede wszystkim w nadmiernym spożyciu oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i mięsa. To również efekt braku surowych produktów, bogatych w enzymy trawienne i błonnik.
Groźne są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, azotany i azotyny ( w wędlinach), leki farmakologiczne, antybiotyki, pozostałości po lekach weterynaryjnych oraz mykotoksyny. Każdego dnia wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn w organizmie obciąża nadmierną pracą wątrobę, która nie jest w stanie skutecznie pełnić swoich funkcji.
Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami, ale przez zakażoną żywność mogą przenosić się także inne drobnoustroje, które mogą uszkadzać komórki wątroby.Potrawy z grilla zawierają toksyczne benzopireny. W sobie obniżonej sprawności immunologicznej, zjadanie żywności z benzopirenami jest nierozsądne, szczególnie w przypadku małych dzieci. Neutralizacja benzopirenów w wątrobie przebiega z wykorzystaniem detoksykacji benzenu oraz ważnych enzymów NAD , który odgrywa ważna role w metabolizmie alkoholu. Jeśli do tego dołączymy kufel piwa, enzymy wątroby muszą zająć się neutralizacją zarówno benzenu jak i alkoholu, a często też zawartego w nim sporyszu (bardzo toksycznego dla wątroby), jak również alkoholu propylowego. Proces odtruwania spowalnia się na kilka tygodnia, a opóźnienie to ułatwia rozwój pasożytów i patogenów.
Ciekawostką może być fakt, iż obróbka termiczna w kuchenkach mikrofalowych i zwykłych tosterach również powoduje tworzenie się benzopirenów, szczególnie groźnych dla małych dzieci.
Częstymi gośćmi w wątrobie są salmonella i becteroides fragilis, należące do bakterii, które potrafią żywić się żółcią i obchodzą się bez tlenu. Salmonella pochodzi najczęściej z niesterylnego nabiału (w tym mleko, jaja). Becteroides fragilis jak przypuszcza dr H.R.Clark, przenosi do organizmu glista ludzka (Ascaris). Bakterie te znalazły się w wątrobie, która miała powinna je odsączyć z krwi i limfy i zabić za pomocą żółci. Zamiast tego "zjadły" żółć, czego dowodem jest jej brązowe zabarwienie. Zatruta wątroba wydala żółć do jelita i żołądka wraz z populacją bakterii, a te sprzyjają tworzeniu się: nadkwasota, wrzody żołądka i dwunastnicy i refluks.
W wielu przypadkach chorób wątroby, zwłaszcza w marskości, potwierdzono obecność mykotoksyn - przede wszystkim aflatoksyny.To właśnie pleśnie, obecne z pożywieniu, wytwarzają jedne z najbardziej znanych substancji toksycznych, czyli mykotoksyny(szczególnie niebezpiecznych dla małych dzieci i kobiet w ciąży).Przedostając się do wnętrza organizmu, są sprawcami rosnącej liczby alergii, zwłaszcza astmy. Zaburzając równowagę mikroflory jelit, przedostają się do wątroby, a kiedy ta nie może już neutralizować toksyn, nacierają na cały organizm niszcząc z nim homeostazę - równowagę kwasowo-zasadową. Są podłożem wielu chorób m.in.: układu kostno - stawowego, moczowo - płciowego, chorób neurologicznych, miażdżycy, problemów hormonalnych i nowotworów.
Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby mają swoją przyczynę przede wszystkim w nadmiernym spożyciu oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i mięsa. To również efekt braku surowych produktów, bogatych w enzymy trawienne i błonnik.
Groźne są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, azotany i azotyny ( w wędlinach), leki farmakologiczne, antybiotyki, pozostałości po lekach weterynaryjnych oraz mykotoksyny. Każdego dnia wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn w organizmie obciąża nadmierną pracą wątrobę, która nie jest w stanie skutecznie pełnić swoich funkcji.
Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami, ale przez zakażoną żywność mogą przenosić się także inne drobnoustroje, które mogą uszkadzać komórki wątroby.Potrawy z grilla zawierają toksyczne benzopireny. W sobie obniżonej sprawności immunologicznej, zjadanie żywności z benzopirenami jest nierozsądne, szczególnie w przypadku małych dzieci. Neutralizacja benzopirenów w wątrobie przebiega z wykorzystaniem detoksykacji benzenu oraz ważnych enzymów NAD , który odgrywa ważna role w metabolizmie alkoholu. Jeśli do tego dołączymy kufel piwa, enzymy wątroby muszą zająć się neutralizacją zarówno benzenu jak i alkoholu, a często też zawartego w nim sporyszu (bardzo toksycznego dla wątroby), jak również alkoholu propylowego. Proces odtruwania spowalnia się na kilka tygodnia, a opóźnienie to ułatwia rozwój pasożytów i patogenów.
Ciekawostką może być fakt, iż obróbka termiczna w kuchenkach mikrofalowych i zwykłych tosterach również powoduje tworzenie się benzopirenów, szczególnie groźnych dla małych dzieci.
Częstymi gośćmi w wątrobie są salmonella i becteroides fragilis, należące do bakterii, które potrafią żywić się żółcią i obchodzą się bez tlenu. Salmonella pochodzi najczęściej z niesterylnego nabiału (w tym mleko, jaja). Becteroides fragilis jak przypuszcza dr H.R.Clark, przenosi do organizmu glista ludzka (Ascaris). Bakterie te znalazły się w wątrobie, która miała powinna je odsączyć z krwi i limfy i zabić za pomocą żółci. Zamiast tego "zjadły" żółć, czego dowodem jest jej brązowe zabarwienie. Zatruta wątroba wydala żółć do jelita i żołądka wraz z populacją bakterii, a te sprzyjają tworzeniu się: nadkwasota, wrzody żołądka i dwunastnicy i refluks.
W wielu przypadkach chorób wątroby, zwłaszcza w marskości, potwierdzono obecność mykotoksyn - przede wszystkim aflatoksyny.To właśnie pleśnie, obecne z pożywieniu, wytwarzają jedne z najbardziej znanych substancji toksycznych, czyli mykotoksyny(szczególnie niebezpiecznych dla małych dzieci i kobiet w ciąży).Przedostając się do wnętrza organizmu, są sprawcami rosnącej liczby alergii, zwłaszcza astmy. Zaburzając równowagę mikroflory jelit, przedostają się do wątroby, a kiedy ta nie może już neutralizować toksyn, nacierają na cały organizm niszcząc z nim homeostazę - równowagę kwasowo-zasadową. Są podłożem wielu chorób m.in.: układu kostno - stawowego, moczowo - płciowego, chorób neurologicznych, miażdżycy, problemów hormonalnych i nowotworów.
Czy wiesz, że...aby pozbyć się wszystkich trucizn z wątroby potrzeba blisko dwóch lat odtruwania i regeneracji?
Ulgę możesz odczuć już po kilku tygodniach kuracji odtruwającej, ale nie zwalnia to z dalszej kuracji detoksykacji wątroby, jelita, żołądka i całego organizmu.
Twoja wątroba potrafi ochronić Cię przed chorobami, pod warunkiem, że będąc zdrowa, sprawnie zneutralizuje wszelkie chemiczne związki. Potrafi się regenerować, jeśli nie przeszkodzą jej w tym toksyny pochodzące z pożywienia i leków chemicznych, a Ty dostarczysz jej wszystkie potrzebne do tego składniki pokarmowe z diety zgodnej z grupą krwi .
To pozwoli Ci na utrzymanie zdrowia, energii i młodości, spowolnienie i oddalenie chorób jeszcze na długie lata. Pamiętaj o tym szczególnie na wakacjach, na przyjęciach, bankietach, zjadając grilla, pijąc piwo i podczas wszystkich podróży.
Zgodnie z prawidłami medycyny chińskiej, wątroba również lubi kwaśny smak, zapewne dlatego, że w wyniku kiszenia w potrawie (kiszone ogórki, kapusta, czosnek, buraki) powstaje wiele korzystnych dla organizmu enzymów, posiadających dodatni wpływ na jej działanie.
Kiszone warzywa będą również leczyć wątrobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz