środa, 5 października 2016

Kulinarna iskra życia

Znalezione obrazy dla zapytania enzymy

Enzymy - kulinarna iskra życia


Enzymy są konieczne w procesie trawienia. Biorą udział w uwalnianiu wartościowych witamin, soli mineralnych i aminokwasów. Dzięki temu utrzymują w dobrym stanie organizm. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym.Enzymy wytwarzane są również przez trzustkę i inne gruczoły oraz narządy wewnętrzne. W dzień wykorzystywane są przy trawieniu. Szczególnie w nocy i podczas snu, przedostają się do krwi, by oczyścić organizm z
groźnych drobnoustrojów, martwych i uszkodzonych komórek oraz toksyn.

Czy kiedy chorujesz, często cierpisz na brak apetytu?

W ten naturalny sposób - brakiem apetytu, organizm reguluje zagospodarowanie własnymi enzymami, które zamiast trawić pokarmy, może w większej ilości przekazać do swojego wnętrza w celach walki z chorobą. Często ''dobre mamusie'', wprost na siłę chcą podać choremu dziecku
posiłek, a tym samym nieświadomie spowolnić procesy uzdrawiania się organizmu. 
W tym czasie warto z pewnością zadbać o duże ilości czystej wody oraz naturalne pożywienie bogate w błonnik i składniki mineralno-witaminowe.
Enzymy trawienne są aktywne tylko w temperaturze Twojego ciała 36 stopni C, zatem spożywanie potraw prosto z lodówki znacznie spowolni ichprawidłową reakcje lub ją uniemożliwi. 

Niedobór, deficyt lub nawet brak jednego enzymu może oznaczać różnicę między zdrowiem a chorobą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - nastawienie psychiczne