Na te czynniki enzymy narażone są podczas gotowania, puszkowania, rafinowania, konserwowania syntetycznymi składnikami chemicznymi i podczas pasteryzowania artykułów żywnościowych. W temperaturze wyższej niż 55 stopni C wszystkie enzymy ulęgają rozpadowi. Jak wiadomo temperatura pasteryzacji wynosi 60 stopni C.
Świeży produkt określa się jako ''żywy'' tylko wtedy, kiedy w jego składzie znajdują się czynne enzymy. Lekarze - taoiści określają ten związek życia zawarty w pożywieniu mianem chee (czytaj ''czi''). Enzymatyczne chee stanowi zdecydowanie najważniejszy dla zdrowia składnik pokarmowy. Zapas chee w każdym organizmie jest ograniczony. Im szybciej zostanie on zużyty, tym szybciej można spodziewać się unicestwienia organizmu i jego końca.
Farmerzy amerykańscy już dawno zauważyli, że świnie karmione surowymi ziemniakami nie chcą tyć, za to ugotowane ziemniaki tuczą je bardzo szybko. Czynne enzymy w surowych produktach ogrywają prawdziwie doniosłą rolę w procesie trawienia. Uwalniają organizm od przykrych skutków gnicia i fermentacji resztek pokarmów, a także pozwalają na skuteczne spalanie kalorii, co zapobiega zaburzeniom metabolicznym i odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Znaczna część tego, co uważamy za tkankę tłuszczową u osób otyłych często nie jest tkanką tłuszczową, ale grubą zastygłą warstwą
śluzu i substancji toksycznych, wypychającą ścianki jelit, węzły chłonne, migdałki, zatoki, podgardle, uda u kobiet tworząc celulitis i inne tkanki ciała. W takim przypadku nawet najlepsze produkty odchudzające nie poradzą, kiedy nie rozpoczniesz wcześniej procesu odtruwania organizmu,
oczyszczania i usuwania śluzowo-toksycznych złogów.
Świeży produkt określa się jako ''żywy'' tylko wtedy, kiedy w jego składzie znajdują się czynne enzymy. Lekarze - taoiści określają ten związek życia zawarty w pożywieniu mianem chee (czytaj ''czi''). Enzymatyczne chee stanowi zdecydowanie najważniejszy dla zdrowia składnik pokarmowy. Zapas chee w każdym organizmie jest ograniczony. Im szybciej zostanie on zużyty, tym szybciej można spodziewać się unicestwienia organizmu i jego końca.
Farmerzy amerykańscy już dawno zauważyli, że świnie karmione surowymi ziemniakami nie chcą tyć, za to ugotowane ziemniaki tuczą je bardzo szybko. Czynne enzymy w surowych produktach ogrywają prawdziwie doniosłą rolę w procesie trawienia. Uwalniają organizm od przykrych skutków gnicia i fermentacji resztek pokarmów, a także pozwalają na skuteczne spalanie kalorii, co zapobiega zaburzeniom metabolicznym i odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Znaczna część tego, co uważamy za tkankę tłuszczową u osób otyłych często nie jest tkanką tłuszczową, ale grubą zastygłą warstwą
śluzu i substancji toksycznych, wypychającą ścianki jelit, węzły chłonne, migdałki, zatoki, podgardle, uda u kobiet tworząc celulitis i inne tkanki ciała. W takim przypadku nawet najlepsze produkty odchudzające nie poradzą, kiedy nie rozpoczniesz wcześniej procesu odtruwania organizmu,
oczyszczania i usuwania śluzowo-toksycznych złogów.
W temacie stosowania naturalnych produktów spożywczych bogatych w enzymy, dr Howell twierdzi: ,,Z moich doświadczeń praktycznych wynika, że ludzie, którzy jedzą wyłącznie surowe produkty, nigdy nie tyją, niezależnie od wartości kalorycznej spożywanych posiłków''.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz