Uważa się, że wolne rodniki są głównym elementem w progresji starzenia i rozwoju chorób w tym
alergii i astmy. Wnikając w głąb, niszczą molekuły DNA, które są nośnikami informacji genetycznej, zmieniają informację w układzie odpornościowy, a ten z kolei działając niesprawnie, przez pomyłkę atakuje własny organizm.
U osób z predyspozycją do alergii, powstają przeciwciała IgE. Zwykle służą one do zwalczania pasożytów, ale tym razem posiadając błędną informacje zaczynają atakować "wroga" np. pyłek, lub składnik pokarmowy, a następnie niewielka ich ilość pozostaje we krwi na stałe. To na wypadek, gdy intruz znowu dostanie się do organizmu. Przeciwciała przyczepiają się do powierzchni różnych komórek i tam wiodą swój żywot. Po walce pojawia się uczulenie. Kiedy alergen dostanie się ponownie do organizmu - organizm "pamięta" przeciwnika - przeciwciała nakazują specjalnym komórkom wytwarzanie dużej ilości histaminy - substancji sprzyjającej stanom zapalnym w organizmie. To wywołuje zaczerwienienie, ból, świad lub obrzęk - może podwyższać temperaturę. Uruchomione mechanizmy obronne nie atakują bakterii czy wirusa, ale atakuje nasz własny organizm, co powoduje rozmaite objawy chorobowe m.in.:
a/ objawy obejmujące układ oddechowy (alergia wziewna łącznie z astmą):
- długotrwały wodnisty katar, towarzyszy mu zaczerwienienie, pieczenie, łzawienie z oczu i ich ropienie (podajemy duże ilości antyhistaminowej naturalnej witaminy C)
- trudności w oddychaniu spowodowane niedrożnością nosa
- napady kichania
- długotrwały, męczący, napadowy kaszel
b/ objawy obejmujące układ pokarmowy (alergia pokarmowa):
- biegunka
- kolka
- mdłości i wymioty
alergii i astmy. Wnikając w głąb, niszczą molekuły DNA, które są nośnikami informacji genetycznej, zmieniają informację w układzie odpornościowy, a ten z kolei działając niesprawnie, przez pomyłkę atakuje własny organizm.
U osób z predyspozycją do alergii, powstają przeciwciała IgE. Zwykle służą one do zwalczania pasożytów, ale tym razem posiadając błędną informacje zaczynają atakować "wroga" np. pyłek, lub składnik pokarmowy, a następnie niewielka ich ilość pozostaje we krwi na stałe. To na wypadek, gdy intruz znowu dostanie się do organizmu. Przeciwciała przyczepiają się do powierzchni różnych komórek i tam wiodą swój żywot. Po walce pojawia się uczulenie. Kiedy alergen dostanie się ponownie do organizmu - organizm "pamięta" przeciwnika - przeciwciała nakazują specjalnym komórkom wytwarzanie dużej ilości histaminy - substancji sprzyjającej stanom zapalnym w organizmie. To wywołuje zaczerwienienie, ból, świad lub obrzęk - może podwyższać temperaturę. Uruchomione mechanizmy obronne nie atakują bakterii czy wirusa, ale atakuje nasz własny organizm, co powoduje rozmaite objawy chorobowe m.in.:
a/ objawy obejmujące układ oddechowy (alergia wziewna łącznie z astmą):
- długotrwały wodnisty katar, towarzyszy mu zaczerwienienie, pieczenie, łzawienie z oczu i ich ropienie (podajemy duże ilości antyhistaminowej naturalnej witaminy C)
- trudności w oddychaniu spowodowane niedrożnością nosa
- napady kichania
- długotrwały, męczący, napadowy kaszel
b/ objawy obejmujące układ pokarmowy (alergia pokarmowa):
- biegunka
- kolka
- mdłości i wymioty
c/ objawy, które obserwujemy na skórze ( atopowe zapalenie skóry):
- wysypka
- rumień
- pokrzywka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz