Oczy to swoiste okno na świat, przez nie odbieramy ok. 80% bodźców z otoczenia. Powinny być sprawne do późnej starości. Jednak jak się okazuje coraz większa ilość osób ma problemy ze wzrokiem w coraz to młodszym wieku.
Na narząd wzroku codziennie wpływa wiele niekorzystnych czynników, np. niewłaściwie zbilansowana dieta, wolne rodniki, wielogodzinne spędzanie czasu przed komputerem, zbyt długie oglądanie telewizji i czytanie książek przy niewłaściwym oświetleniu, promieniowanie UV. Oczy nie lubią także nie przewietrzonych pomieszczeń, kurzu, klimatyzacji. Niektóre trudności w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku są związane z uwarunkowaniami genetycznymi i procesem starzenia się organizmu.Nasze oczy pracując dla nas każdego dnia potrzebują odpowiedniego odżywienia, podobnie jak cały organizm. W trosce o wzrok należy uzupełnić dietę o składniki aktywne, które wpływają korzystnie na jego funkcjonowanie. Produkt Lutein PLUS zawiera optymalnie dobrane składniki, które wspomagają narząd wzroku, chronią oczy przed szkodliwymi czynnikami, łagodzą zmęczenie oczu i usprawniają proces widzenia.
W skład formuły wchodzą:
- luteina i zeaksantyna – to żółte barwniki występujące w roślinach, należą do karotenoidów. Nie są produkowane w organizmie dlatego należy je dostarczać do organizmu w odpowiednich ilościach w diecie. Dzienne spożycie luteiny u większości ludzi wynosi 1-2 mg/dzień, zaś rekomendowana dawka wynosi 6 mg/dzień. Luteina i zeaksantyna występują w siatkówce oka ludzkiego. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem części centralnej plamki żółtej oka, natomiast ilość luteiny zwiększa się w obwodowych częściach siatkówki. Ilość luteiny w plamce żółtej jest 1000 – krotnie wyższa, niż w innych tkankach. Luteina i zeaksantyna biorą udział w absorpcji światła. Karotenoidy te posiadają zdolność filtrowania fototoksycznego światła niebieskiego i promieniowania nadfioletowego. Osłabiają efekt działania tego rodzaju światła docierającego do delikatnych struktur siatkówki oka. Chronią oczy przed wolnymi rodnikami. Luteina i zeaksantyna podobnie jak inne karotenoidy należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotne jest więc spożywanie produktów zawierających te karotenoidy wraz z tłuszczem (np. z lecytyną sojową - Super Soya Lecithin, Triple Potency Lecithin, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w tym omega-3 – Omega 3), który jest niezbędny do ich przyswojenia w jelicie cienkim;
- witamina C – posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje działanie wolnych rodników;
- witamina A – wpływa korzystnie na prawidłowe procesy widzenia, jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpura wzrokowa – światłoczuły barwnik siatkówki);
- borówka czarna (Vaccinum myrtillus) – zawiera m.in. związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających (antocyjany), witaminę B6, witaminę C, magnez, karotenoidy, pektyny. Antocyjany doskonale podnoszą sprawność plamki żółtej (fragment siatkówki odpowiedzialny za prawidłowe widzenie). Składniki borówki wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, poprzez np. uszczelnianie naczyń włosowatych siatkówki. Umożliwiają lepsze widzenie po zmroku – co jest szczególnie ważne dla kierowców.
Podsumowując: jeśli zadbamy o naszą dietę, nie będziemy palić, nadużywać np. komputera, zakładać okulary ochronne w słoneczne dni, z pewnością ten cenny zmysł wzroku posłuży nam przez długie lata…!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz